Overholder den blå avis samtykkeloven?

Den Blå Avis og samtykke

De sidste par år har samtykke-erklæringer og databehandling været meget op til debat, med den europæiske GDPR-lovgivning som det store fokus, og forskellige apps som ikke oplyser hvilke data de bruger fra forbrugeren. Nu er turen så kommet til dba.dk.

Datatilsynet undersøger nu, om samtykkeløsningen på Den Blå Avis’ hjemmeside lever op til de databeskyttelsesretlige regler. Det sker i forlængelse af, at Datatilsynet i februar udgav nye retningslinjer på området.

“Når man som borger besøger en hjemmeside, skal det være et aktivt tilvalg, hvis man vil lade hjemmesiden indsamle og videregive ens oplysninger. Det blev slået fast i en principel afgørelse i februar. Nu har der været tid til, at hjemmesideejere mv. har kunnet forholde sig til retningslinjerne, og derfor sætter vi med en konkret sag fokus på, om de bliver efterlevet,” siger kontorchef i Datatilsynet Astrid Mavrogenis.

Datatilsynet har i sagen valgt at sætte fokus på www.dba.dk‘s samtykkeløsning, herunder om samtykkeløsningen opfylder betingelserne om at være frivillig, specifik, informeret og et udtryk for en utvetydig viljestilkendegivelse fra de hjemmesidebesøgende. Datatilsynet har også valgt at undersøge, om samtykkeløsningen giver mulighed for at trække samtykket tilbage,og om dokumentationskravet i forhold til indhentelse af samtykket er overholdt.

Datatilsynet behandler klager over hjemmesiders behandling af personoplysninger, men har også mulighed for selv at tage sager op, hvilket er tilfældet i sagen med Den Blå Avis.

Som forbruger er det derfor vigtigt at vide hvad ens data bliver brugt til, både når du installererer apps og programmer, men altså også når du benytter dig af tjenester på internettet.