Politiet modtager masser af anmeldelser af IT-relateret kriminalitet.

Danskerne bedrager hinanden

For at styrke indsatsen mod kriminalitet på nettet, oprettede politiet derfor i december 2018 et landsdækkende center for indledende efterforskning og forebyggelse af sager om it-relateret økonomisk kriminalitet (LCIK).

LCIK har i dets første år i drift modtaget i alt 26.923 anmeldelser, og af dem er over en tredjedel det man kalder “samhandelsberageri”, altså hvor en privatperson bedrager en anden privatborger.

Vi opsøger selv svindlerne

Samhandelsbedrageri adskiller sig ikke kun i mængden af anmeldelser, men også i måden, forurettede kommer i kontakt med svindleren på.

“I sager om samhandel ved vi, at det typisk er private borgere, der snyder andre private borgere. Kendetegnende er, at man som borger aktivt beslutter sig for at indgå i en handel ved at lede efter en vare, og på den måde går man aktivt går i dialog med en mulig bedrager. Her skiller området sig ud fra vores andre sagskategorier, hvor det oftest er bedrageren, der tager kontakten”, siger Torben Svarrer,  ledende politiinspektør og linjechef for Særindsatsenheden under Københavns Politi, der bl.a. huser LCIK.

Hvad kan man som køber gøre?

Når man handler med en butik på internettet, er det vigtigt at man ser efter et dansk cvr-nummer, kundeservicetelefonnummer og eventuelt et E-mærke. Når man handler med privatpersoner er det ofte en selv som initierer kontakten, og det kan derfor være sværere at undgå svindleren.

Heldigvis er der nogle gode råd man kan følge.

“Når du kommer i kontakt med køber eller sælger, skal du være opmærksom på, hvordan vedkommende vil føre dialogen med dig. Hvis han/hun vil flytte dialogen fra handelsplatformen over på fx Messenger, SMS, e-mail eller lignende, skal dine alarmklokker ringe”.

“I det omfang, det kan lade sig gøre, anbefaler politiet, at du mødes med køber/sælger, når du handler med fysiske varer. Er uheldet ude, risikerer du at miste dine penge, og de er svære at få igen, når de først er havnet i hænderne på den forkerte. Også selvom gerningsmanden dømmes”, siger Torben Svarrer.

Har du brug for mere info, kan du gå ind og læse Politiets råd til at undgå bedrageri ved løb og salg online